Beatrix, 33 jaar Koningin der Nederlanden
Koningin Beatrix volgt in 1980 haar moeder op als Koningin der Nederlanden. Ze was gehuwd met Prins Claus en kreeg drie zonen: Willem-Alexander, Johan-Friso en Constantijn.
Jeugd en gezin
Beatrix Wilhelmina Armgard wordt op 31 januari 1938 geboren op Paleis Soestdijk als eerste kind van Prinses Juliana en Prins Bernhard. In 1939 krijgt ze een zusje, Prinses Irene. Als de oorlog in mei 1940 uitbreekt wijkt het gezin uit naar Engeland en Canada, waar in 1943 Prinses Margriet wordt geboren. Prinses Christina wordt in 1947 op Paleis Soestdijk geboren.
Voorbereiding op het koningschap
Vanaf 1970 begint Beatrix zich intensiever voor te bereiden op haar functie als Koningin. Ze reist veel, verzamelt adviseurs om zich heen en maakt plannen om de Koninklijke hofhouding te moderniseren. Op 31 januari 1980 maakt Koningin Juliana in een televisietoespraak bekend dat zij op 30 april afstand van de troon doet.
Koningin
Op 30 april 1980 is Beatrix formeel Koningin. Ze verhuist in 1981 met haar gezin naar Paleis Huis ten Bosch en kiest Paleis Noordeinde als werkpaleis. Beatrix’ regeerstijl is stijlvol, modern en zakelijk. Haar toespraken en redes trekken veel aandacht en ze heeft een drukke agenda.
Beatrix en de munt met dubbele kop
Bij de troonswisseling van Juliana en Beatrix heeft de Koninklijke Nederlandse Munt een bijzondere gulden en rijksdaalder uitgegeven: de ‘dubbele kop’. Op deze nikkelen munten is een dubbelportret van de nieuwe vorstin en haar moeder afgebeeld. Beatrix staat op de voorgrond, daarachter Juliana. Beiden kijken naar links, de kijkrichting van de nieuwe Koningin, als symbool voor de overgangsfase.
De gulden van Beatrix
Het ontwerp van de Beatrix-gulden is heel anders dan voorgaande ontwerpen. In tegenstelling tot de guldens van Juliana en Wilhelmina toont het ontwerp een half portret van de Koningin. De ontwerper Bruno Ninaber van Eyben had voor ogen dat de munt een betaalmiddel is voor een modern, goed georganiseerd, geïndustrialiseerd land. Dit verklaart de strakke logische opbouw van de vlakverdeling op de keerzijde. De ontwerper vindt zijn portret van Beatrix symbolisch voor de krachtige vrouw die aan het hoofd staat van een koninkrijk. Om het blikveld van de Koningin vrij te houden, koos hij voor een verticale tekst. In de guldenperiode van Beatrix werd de cent afgeschaft (1980). In 1988 werd het vijfguldenstuk ingevoerd.
De euro van Beatrix
Het ontwerp van de Beatrix-euro is eveneens van de hand van Bruno Ninaber van Eyben. Op de euromunten zijn twee verschillende portretten te zien. Bij de 1- en 2-euromunt is uitsluitend het voorste deel van het portret zichtbaar, zoals bij de gulden. Bij de overige munten is het volledige portret van Koningin Beatrix in beeld gebracht.
Alle gulden- en euromunten van Koningin Beatrix!
De Koninklijke Nederlandse Munt heeft alle gulden- en euromunten van Koningin Beatrix voor u op een rijtje gezet. Op die manier bieden we u een volledig overzicht van alle munten die zijn uitgegeven met de beeltenis van Koningin Beatrix.