Eerste Slag 2 euro 200 jaar Koninkrijk

Koninklijke Nederlandse Munt | 25 november 2013

Vanochtend verrichtte Piet Hein Donner de ceremoniële Eerste Slag van de bijzondere 2 euromunt 200 jaar Koninkrijk

Vanochtend vond de ceremoniële Eerste Slag van de bijzondere 2 euromunt ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden plaats. De Eerste Slag werd verricht door Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, onder toeziend oog van gastheer Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën en Maarten Brouwer, muntmeester van de Koninklijke Nederlandse Munt.

 V.l.n.r. Muntmeester Maarten Brouwer, staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner, en de ontwerpers van de munt Roosje Klap en Claudia Linders.

Zeven vorsten verenigd
Het ontwerp van de hand van ontwerpster Roosje Klap en architect Claudia Linders bevat de profielen van de zeven opeenvolgende staatshoofden gedurende de 200 jaar van het Koninkrijk. De munt toont een constante lijn – ontworpen als lint – die begint bij Koning Willem I, II en III en doorloopt via Koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix om uiteindelijk aan te komen bij Koning Willem-Alexander. ‘De munt doet recht aan de geschiedenis en feestelijkheid die hoort bij de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk. Wat deze munt extra speciaal maakt, is dat dit de eerste bijzondere 2 euromunt is met Koning Willem-Alexander,’ aldus staatssecretaris Frans Weekers.

Oplage

Deze munt wordt in een oplage van 3.500.000 stuks in circulatie gebracht. Daarnaast zijn de volgende verzamelaarsuitgiften verkrijgbaar:
• 2 euro 200 jaar Koninkrijk, BU-kwaliteit (Brilliant Uncirculated) in coincard, € 10 (oplage 25.000 stuks) [Uitverkocht]
• 2 euro 200 jaar Koninkrijk, UNC in rol 25 stuks, € 75 (beperkte oplage van 5.000 stuks) [Uitverkocht]
• 2 euro 200 jaar Koninkrijk, Proof-kwaliteit in cassette incl. Certificaat van Echtheid, € 27,50 (gelimiteerde oplage in vrije verkoop van 3.500 stuks) [Uitverkocht]
• 2 euro 200 jaar Koninkrijk, Proof-kwaliteit Combinatieset met kleur, € 75 (oplage 1.500 stuks) [Uitverkocht]