Koninklijke Nederlandse Munt eert 70-jarig bestaan KWF met penning

15 augustus 2019

Ter ere van het 70-jarig bestaan van KWF Kankerbestrijding brengt de Koninklijke Nederlandse Munt de KWF Kankerbestrijding Penning in coincard uit. De kroon op 70 jaar belangrijk werk.

De geschiedenis van KWF
Ter gelegenheid van het gouden regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina in 1948 ontving zij van de Nederlandse bevolking een bedrag van twee miljoen gulden. De Koningin besteedde het geld aan de oprichting van een stichting ter bestrijding van kanker. Zo ontstond op 14 maart 1949 de Stichting Koningin Wilhelmina Fonds. Om fondsen te werven wordt op 21 juni 1949 de vereniging ‘Koningin Wilhelmina Fonds’ opgericht. Na het overlijden van Koningin Wilhelmina in 1962, werd Koningin Juliana in 1963 beschermvrouwe van het KWF. In 1980 volgde Prinses Beatrix haar moeder op als Koningin en tevens als beschermvrouwe van KWF Kankerbestrijding. Inmiddels is de stichting al 70 jaar actief en heeft het veel bereikt in het voorkomen, ontdekken en behandelen van kanker.

De penning
De KWF Kankerbestrijding Penning in coincard vertelt het verhaal van 70 betekenisvolle jaren van de stichting. KWF Kankerbestrijding zet zich in voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Op de voorkant en de achterkant van de coincard zijn diverse patiënten, collectanten en onderzoekers te zien. Deze groepen maken het gezamenlijk mogelijk het doel van KWF te behalen. Samen komen we steeds dichterbij. 
 
Voorzijde
Op de voorzijde is het portret van Koningin Wilhelmina te bewonderen, dat gebaseerd is op de Gulden met haar beeltenis. Het omschrift bevat de tekst: 70 JAAR KWF KANKERBESTRIJDING / KONINGIN WILHELMINA met daaromheen een sierlijke ring.

Keerzijde
Op de keerzijde bevindt zich het logo van KWF Kankerbestrijding, dat ‘groeit’ als een spiraalvormige schelp. Dit ontwerp staat niet alleen voor groei, maar ook voor leven. KWF Kankerbestrijding zet zich in voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Tevens zijn het muntmeester- en munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt erop afgebeeld.